Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Pensioen - Hoeveel bouw jij op?

Ben je genoeg aan het sparen voor je pensioen en weet je waar je recht op hebt?

Weet jij hoeveel pensioen je krijgt vanaf jouw pensioendatum? De meeste Nederlanders houden zich er pas een paar jaren voor de pensioendatum mee bezig. Dit komt deels doordat pensioenen moeilijk te doorgronden zijn. Jaarlijks ontvangen deelnemers aan pensioenregelingen een overzicht van de opgebouwde rechten, maar hoe moet je dit lezen?

Voor werknemers die al bij dezelfde werkgever werken sinds ze de schoolbanken verlaten hebben is het relatief eenvoudig. Het wordt lastiger door wisselingen van werkgever. De oude overzichten van vorige werkgevers erbij pakken zal ook niet veel verheldering geven. Dat geldt zeker als de rechten in een ver verleden opgebouwd zijn. De verstrekte overzichten uit een ver verleden zijn namelijk niet eenvoudig leesbaar. Hierin hebben verzekeraars en pensioenfondsen grote stappen gezet. De jaarlijkse overzichten zijn nu helder.

Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering

Bij het opbouwen van pensioenrechten wordt er rekening gehouden met de AOW-uitkering. Deze uitkering krijg je vanaf pensioengerechtigde leeftijd. Het is een percentage van het minimumloon. Partners krijgen bijvoorbeeld ieder 50 procent en samen dus 100 procent. Een alleenstaande heeft recht op 70 procent van het minimumloon. Wie geen aanvullend pensioen heeft opgebouwd, krijgt dus alleen een uitkering uit de AOW.

Hoeveel pensioen krijg ik van vorige werkgevers?

Jaarlijks krijg je een overzicht van je huidige pensioenregeling. Over zogenaamde slapende rechten krijg je eens per vijf jaar een overzicht. Toch is het mogelijk om hier inzicht in te krijgen zonder de papieren op te zoeken. Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je de opgebouwde rechten inzien. Ook de rechten opgebouwd in vorige pensioenregelingen krijg je inzichtelijk. Je ziet wat je vanaf jouw pensioengerechtigde leeftijd uitgekeerd krijgt. Van de huidige regeling zie je wat er tot op heden opgebouwd is en wat je nog kunt opbouwen tot je pensioendatum. Je kunt zelfs inzien wat de nabestaanden aan pensioen uitgekeerd krijgen na jouw overlijden. Het inloggen gaat met de DigiD-code. 

Wat heb ik nodig na pensionering?

Er wordt vaak gezegd dat veel werknemers een pensioentekort hebben omdat ze geen 70 procent van het laatstverdiende loon ontvangen vanaf de pensioendatum. Je weet pas wat je tekort komt als je weet hoeveel inkomen je nodig hebt. Hierbij speelt bijvoorbeeld de eigen woning een grote rol. Is deze afbetaald op de pensioendatum? Ook is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar het risico van overlijden en de wensen na pensionering. Wil jij direct na jouw pensioendatum gaan reizen? Dat moet financieel wel mogelijk zijn.

Een pensioentekort (deels) dichten

Een opgelopen pensioentekort ga je niet meer dichten binnen de pensioenregeling zelf. Eventueel zijn er mogelijkheden met het overdragen van oude pensioenrechten naar de huidige pensioenregeling. Een andere optie is om lijfrentekapitaal op te bouwen. Zodra je met pensioen gaat kun je van het opgebouwde kapitaal een periodieke uitkering aankopen. De inleg is onder voorwaarden aftrekbaar en bij het uitkeren wordt er weer belasting op ingehouden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.