Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050
Meer keuzes

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV)

Als zelfstandige wordt ook verwacht dat er een inkomensvoorziening afgesloten wordt voor wanneer je onverhoopt niet meer kunt werken. Dit kan door ziekte of een ongeval zijn, ook een burnout valt hieronder.

In loondienst bij de baas wordt bij ziekte netjes 2 jaar doorbetaald en daarna wordt dit via het UWV geregeld. De hoogtes van het loon dat ontvangen wordt is afhankelijk van wat afgesproken is en wat er in de CAO vastgelegd is. Meestal is dit 100% het eerste jaar en 70% het tweede jaar. Minimaal verplicht is 70% de eerste 2 jaar.

Bij zelfstandigheid wordt verwacht om dit zelf te vezorgen. Onderstaand een aantal zaken die de premie beinvloeden en waardoor het verstandig is dit met een specialist door te nemen. Neem eens contact met ons op.

Verzekerd bedragen

Er zijn enkele variaties in de verzekerde bedragen. Er is een mogelijkheid het eerste jaar een afwijkend bedrag te verzekeren dan het tweede jaar en verder. Dit ligt aan de situatie waarom dit mogelijk kan afwijken.

Eindleeftijd

De eindleeftijd is per beroep mogelijk verschillend. Als voorbeeld een kantoorbaan zoals een financieel expert loopt tot pensioen 68 jaar (in 2019) bijvoorbeeld terwijl voor een stratenmaker of stucadoor de eindleeftijd 58 jaar is. Raak je arbeidsongeschikt dan loopt de uitkering door tot maximaal eindleeftijd. Voor de zware beroepen kan dit vervelend uitpakken omdat er een gat is van 58 jaar tot 68 jaar. Dit dient verzekerde zelf te overbruggen, of mogelijk via een broodfonds wanneer dit mogelijk is.

Er zijn ook mogelijkheden dat er maximaal 2 of 5 jaar uitgekeerd wordt. Dat kan in sommige gevallen ook een uitkomst zijn. Wanneer is dit interessant, meestal wanneer er een beperking van het budget is of door premieverhoging door een medische oorzaak.

Voor de zware beroepen zijn er mogelijk andere alternatieven die wel tot 67 2/3 uitkeren. Wel zitten hier wat voorwaarden aan de begeleiding en er zitten wat voorwaarden aan de uitkering. Maar dit is een prima alternatief om tot tot 67 2/3 verzekerd te zijn tegen volledig arbeidsongeschiktheid.

Eigen risicodagen

Met de eigen risicodagen wordt bedoeld hoeveel dagen eigen risico je wenst bij ieder schadegeval, 30-60-90-180-365 dagen. Naar mate er een hoger eigen risico is in het aantal dagen wordt ook de premie hierop aangepast en wordt deze goedkoper. Ons advies is wanneer de premie hoger uitvalt dan financieel haalbaar. Zet de eigen risicodagen op 180 of 365 dagen, dit omdat deze dagen nog wel door te komen zijn. We van Alterna vinden het belangrijk dat het tot eindleeftijd goed geregeld is.

Verzekerde bedragen

De verzekerde bedragen dienen in overeenstemming te zijn met de winsten uit het bedrijf. Vaak wordt maar maximaal 80 of 85% van de winst verzekerd. Het is ook mogelijk om minder te verzekeren, zoals bijvoorbeeld alleen maar die kosten die nodig zijn om rond te komen. Meestal wordt dit gedaan wanneer de partner de mogelijkheid heeft om dan meer uren te gaan maken, of wanneer de premie door het beroep dat uitgeoefend wordt de hoog wordt.

Tot slot

Er zijn een hoop variabelen waar we mee te maken krijgen, hierdoor is het altijd goed om een afspraak met ons in te plannen. Laat ons weten wanneer we tijd vrij moeten maken.

mvg, Team Alterna