Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Ondernemer - Welke verzekeringen heb je nodig?

Ondernemers moeten onderscheid maken tussen noodzakelijke en overbodige verzekeringen om kosten te beperken.

Ondernemers hebben een ruime keuze in verzekeringen. Je overal tegen verzekeren gaat niet werken. Ook bij het verzekeren werkt de kracht van het weglaten. 

Je wilt jouw onderneming beschermen tegen gevaren. Dat moet je ook zeker doen, maar je kunt jouw onderneming ook te ruim verzekeren. Niet alle ondernemers hebben bijvoorbeeld een kredietverzekering en een geldverzekering nodig. Het liefst heb je ze wel, want ze dekken een gevaar af. Toch kun je beter onderscheid maken tussen verzekeringen die echt noodzakelijk zijn, die wenselijk zijn en overbodige verzekeringen. Het verschilt per bedrijf welke verzekeringen noodzakelijk en wenselijk zijn. Over het algemeen kunnen wij er wel iets over zeggen.

Sommige verzekeringen kun je echt niet zonder

Er zijn verzekeringen waar geen enkele ondernemer zonder kan. We hebben het natuurlijk over de motorrijtuigenverzekeringen van de zakelijke auto’s, de verzekering van de inventaris en de goederen en de aansprakelijkheidsverzekering. Met een eigen bedrijfspand komt daar ook nog een gebouwenverzekering bij. Maar vergeet ook de bedrijfsschadeverzekering niet. Deze draagt de kosten en compenseert de gemiste winst na bijvoorbeeld een brandschade. Voor personeelsleden komen daar nog weer extra verzekeringen bij. Ondernemers moeten ook zichzelf niet wegcijferen. Denk dus ook om de arbeidsongeschiktheidsverzekering en om het opbouwen van een pensioen. Afhankelijk van de onderneming kunnen er nog meer verzekeringen noodzakelijk zijn.

Sluit je wenselijke verzekeringen ook af?

Sommige verzekeringen lijken niet strikt noodzakelijk, maar kunnen wel belangrijk zijn in bepaalde gevallen. Een goed voorbeeld hiervan is de rechtsbijstandsverzekering. Sommige ondernemingen kunnen er echt niet zonder, en voor anderen kan het een goede aanvulling zijn. Andere voorbeelden van dergelijke verzekeringen zijn:

  • Collectieve ongevallenverzekering; bij sommige cao's is deze verzekering zelfs verplicht
  • Werknemersschadeverzekering
  • Cyberverzekering; verzekering tegen gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data of gegevensdiefstal
  • Vervoersverzekering

Welke verzekeringen zijn zinloos?

Zinloze verzekeringen komen nauwelijks voor. Er zijn wel verzekeringen die voor de meeste ondernemingen geen logische keuze zijn. Verzekeraars ontwikkelen namelijk alleen maar verzekeringen waar ook behoefte aan is. Een verzuimverzekering is bijvoorbeeld een zinloze verzekering voor ondernemingen zonder personeel. 

Verzekeren is maatwerk

Vooral voor ondernemers is het vinden van de juiste verzekeringen altijd passen en meten. Verzekeraars hebben de zakelijke verzekeringen zoveel mogelijk gestandaardiseerd, maar dat is maar deels mogelijk. Ieder bedrijf heeft toch specifieke zaken die nader bekeken moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een productieproces met een sterke afhankelijkheid van een machine waar moeilijk onderdelen voor te krijgen zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoeren waar een specialist naar moet kijken. Geen enkel bedrijf is identiek, ook niet in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde branche.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.