Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Ondernemer - Hoe regel jij je pensioen?

Met het pensioeninkomen moet je rond kunnen komen, maar welke mogelijkheden heeft een ondernemer?

De meeste zelfstandigen zitten niet in een pensioenregeling. Zelfstandigen moeten vaak zelf in actie komen. Hoe kun je het beste een goed pensioen opbouwen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat is een goed pensioen?. Maar zo eenvoudig is deze vraag niet. Met het inkomen na jouw pensionering moet je eenvoudig rond kunnen komen. Het liefst ook nog met ruimte om leuke dingen te doen. De definitie van “goed” is voor iedereen anders. Om hier inzicht in te krijgen schakel je ons als financieel deskundigen in. Hoe jij je doel kunt bereiken, kunnen wij kort toelichten. Hieronder een samenvatting van een aantal manieren.

Sparen voor je pensioen in privé

Je kunt ervoor kiezen om in privé een som geld op te potten als oudedagsvoorziening. De winst van de bv moet dan eerst worden uitgekeerd naar het privévermogen door middel van een dividenduitkering. Hierover betaal je nog wel dividendbelasting. Daarna heb je alle vrijheid om het geld te stallen op een spaarrekening of om er mee te gaan beleggen. Het voordeel van deze optie is dat je volledig flexibel bent en blijft.

Sparen in de onderneming

Ook binnen de onderneming kun je vermogen opbouwen. Een belangrijk voordeel van zakelijk vermogen opbouwen is dat jouw spaargeld belast wordt in een andere box.

Oudedagsreserve

Tot en met 2022 was het mogelijk om een jaarlijks een deel van je winst te reserveren voor je pensioen, de oudedagsreserve. De regeling fiscale oudedagsreserve (FOR) is in 2023 komen te vervallen. Is er sprake van een gebroken boekjaar dat begint vóór 2023? Dan mag je over dat deel in 2023 nog wel gebruik maken van de regeling. Dat betekent dat je over dat deel van de opbouw minder inkomstenbelasting betaalt. Uiteindelijk gaat het hier om uitstel van belasting, want zodra je oudedagsreserve vrijvalt betaal je de belasting alsnog. Hierdoor kan er op het moment dat jij stopt met je bedrijf een flink bedrag aan belasting openstaan.

Pensioen in eigen beheer of bij verzekeraar

Ben jij als zzp’er ook directeur-grootaandeelhouder (dga) van je eigen bv? Sinds 1 juli 2017 is het niet meer mogelijk om pensioen in de eigen bv op te bouwen. Wel kun je het pensioen bij een externe verzekeraar onderbrengen. Binnen een pensioenregeling kan de dga, binnen fiscale normen, bepalen hoeveel pensioen er opgebouwd wordt en welke risico’s er worden afgedekt. Denk hierbij aan het risico van overlijden en de premievoortzetting bij arbeidsongeschiktheid.

Lijfrenteverzekering

Je kunt jouw pensioen buiten de onderneming veilig stellen door geld te storten in een lijfrenteverzekering. De inleg is aftrekbaar van het inkomen. Door periodiek in te leggen kun je een kapitaal opbouwen dat per de pensioendatum beschikbaar komt. Het pensioenkapitaal kun je gebruiken om een periodieke uitkering in de vorm van een lijfrente aan te kopen. Met het kapitaal kun je shoppen bij verzekeraars en bij banken. De financiële instelling die jou de hoogste periodieke uitkering kan verstrekken, kun je het kapitaal aan overdragen. Je kunt kiezen voor een uitkerende lijfrente bij een verzekeraar, maar kiezen voor banksparen is ook een optie.

Kiezen voor banksparen

Naast het verzekeren kun je ook kiezen voor banksparen. Met banksparen kun je ook een lijfrentekapitaal opbouwen. Ook in de uitkerende fase kun je kiezen voor banksparen. Het voordeel ten opzichte van het verzekeren zijn de lagere kosten die verwerkt zitten in het banksparen. Hierdoor kun je meer rendement maken bij het opbouwen van een kapitaal en tijdens de uitkeringsfase kun je een hogere uitkering krijgen. Er zitten wel verschillen tussen het verzekeren en het sparen. Bij een verzekeringsmaatschappij kun je een levenslange uitkering bedingen. Bij het banksparen is dat niet mogelijk.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.