Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Is een Broodfonds een goedkoop alternatief?

Heb je als zzp'er geen AOV en wil je een vangnet? Misschien kun je een Broodfonds overwegen.

Zelfstandigen kunnen bij arbeidsongeschiktheid niet terugvallen op de WIA. Is een Broodfonds een serieuze optie of is een AOV toch echt noodzakelijk?

Steeds meer werkenden zijn zzp’er. In 2022 waren er 1,2 miljoen mensen met een hoofdbaan als zzp'er, dat is 12 procent van alle werkenden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de meeste zelfstandigen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben. Veel zzp’ers hebben geen AOV, omdat ze er al vanuit gaan dat een dergelijke verzekering te duur is. Er is een goedkoop alternatief, namelijk toetreden tot een Broodfonds.

Wat is een Broodfonds?

Het klinkt als een omschrijving van de voedselbank, maar het is een vangnet voor zelfstandigen die geen AOV hebben. Het is een samenwerking tussen 20 tot 50 zelfstandigen die gezamenlijk geld bijeenbrengen. Als een van de deelnemers tijdelijk niet kan werken door bijvoorbeeld een blessure, wordt maandelijks een bepaald bedrag aan de zieke uitgekeerd. Met de uitkering kan de zieke financieel de touwtjes aan elkaar knopen. Een Broodfonds kan dus uitkomst bieden bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid.

Beter iets geregeld, dan niets geregeld

Veel zzp’ers hebben nu helemaal niets geregeld. Zodra ze niet meer kunnen werken drogen de inkomsten van de ene op de andere dag op. Door toe te treden tot een Broodfonds kan een tijdelijke periode overbrugd worden. Niet kunnen werken door een operatie of een zware blessure kun je oplossen met een Broodfonds. Er blijft geld binnenkomen en je hebt de tijd om te revalideren.

Voordelen van een Broodfonds

Je stort periodiek geld in jouw eigen spaarpot. Zolang er niemand ziek wordt, blijft je spaarpot goed gevuld. Het geld gaat dus niet naar een verzekeringsmaatschappij, maar je houdt er zelf de beschikking over. Zodra de kas voldoende gevuld is, hoef je zelfs niet meer bij te dragen tot er een beroep wordt gedaan op jouw spaarpotje, doordat één of meerdere van de deelnemers tijdelijk geen geld kan verdienen met het ondernemen. De verbondenheid tussen de zelfstandigen is een voordeel. Je bouwt warme contacten op met ondernemers uit jouw eigen omgeving. Zakelijk kunnen jullie ook nog iets aan elkaar hebben.

Wanneer kiezen voor een Broodfonds in plaats van een AOV?

Het kiezen voor een Broodfonds is eigenlijk nooit aan te bevelen boven een AOV. De kans op kortdurende arbeidsongeschiktheid is namelijk niet het grootste risico. De belangrijkste dekking van de AOV is de blijvende arbeidsongeschiktheid. Het nooit meer kunnen werken vang je niet op met een Broodfonds of met spaargeld. Je moet mogelijk tientallen jaren financieel overbruggen. Helaas is een Broodfonds dus niet de oplossing.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.