Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Verzekeringen - Welke moet je verplicht afsluiten?

Auto- en zorgverzekering zijn verplicht, maar er kunnen ook andere verplichte en aanbevolen verzekeringen zijn.

Welke verzekeringen zijn aan te bevelen en welke zijn verplicht? Daarnaast zijn er ook nog verzekeringen waar je niet zonder kunt.

Je moet risico's verzekeren die je financieel zelf niet kunt dragen. Het afbranden van je huis is een duidelijk voorbeeld van een schade die je niet zelf kunt opvangen. Dit maakt de opstalverzekering en de inboedelverzekering noodzakelijke verzekeringen. Welke verzekeringen sluit je verplicht af?

WA autoverzekering

Indien je een auto op naam hebt, ben je ook verplicht om de auto te verzekeren. Ook in het geval de auto in de garage staat en niet op de openbare weg komt. Je bent alleen ontslagen van je verzekeringsplicht als het kenteken opgeschort is. Voor de auto moet minimaal een WA verzekering afgesloten worden. Deze verzekering draagt namelijk de schade die door het voertuig is aangebracht aan anderen.

De afkorting staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Het onverzekerd laten van een auto kan je een boete opleveren. Met een onverzekerde auto rijden kan nog veel grotere gevolgen hebben. Deze verplichting geldt uiteraard ook voor andere motorrijtuigen zoals, scooters, bromfietsen en quads.

Zorgverzekering

Ook de zorgverzekering is een verplichte verzekering. Je moet minimaal de zogenaamde basisverzekering afsluiten. Iedereen heeft namelijk recht op medische zorg. Het is dan ook niet meer dan logisch dat iedereen meebetaalt aan de medische zorg. Ook op het niet betalen van de zorgpremie staan sancties.

Daarnaast zijn er nog twee verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar bij het afsluiten van een hypotheek kunnen ze verplicht gesteld worden. Het gaat om de volgende twee verzekeringen.

Opstalverzekering

Als een huis afbrandt ontstaat er een financieel probleem voor de huiseigenaar en voor de hypotheekbank. De geldverstrekker heeft een lening verstrekt met het huis als onderpand. Door het afbranden van het huis gaat het onderpand verloren. Door de opstalverzekering verplicht te stellen bij het afsluiten van een hypotheek, worden problemen voorkomen.

Verplichte overlijdensrisicoverzekering

De hypotheekbank kan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook verplicht stellen. Bij overlijden van een van de huiseigenaren dreigt de situatie dat de achterblijvers de woonlasten niet op kunnen brengen. Met een overlijdensrisicoverzekering is het risico van de hypotheekverstrekker te verkleinen.

Er zijn meerdere verzekeringen aan te raden

Een daarvan is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze dekt de schade die door aansprakelijkheid kan ontstaan. Stel door een foutje breng je iemand ten val. De gedupeerde raakt door de val arbeidsongeschikt. Hier kan een zeer grote claim uit voortkomen. Andere aan te raden verzekeringen zijn de inboedelverzekering, de uitvaartverzekering en de rechtsbijstandsverzekering.

Maar niet alle verzekeringen zijn strikt noodzakelijk. Ook moeten verzekeringen zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie. Laat je goed adviseren over verzekeringen voordat je ze afsluit.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.