Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Hypotheektermen uitgelegd

Het kennen van enkele basistermen kan voordelen bieden bij het kopen van een huis.

Voor een hypotheek ga je naar een hypotheekadviseur, maar zelf  basiskennis hebben over hypotheken is handig. Wat betekenen bepaalde veel gehoorde termen?

Om een huis te kopen hoef je geen verstand te hebben van hypotheken. Het is wel belangrijk dat je goed begrijpt hoe de financiering van je huis in elkaar zit. Je moet namelijk een aantal keuzes maken, waarbij enige basiskennis noodzakelijk is. Wij gaan jou geen ingewikkelde berekeningen voorleggen, maar wel een aantal begrippen en de uitleg ervan.

Een hypotheek met NHG

NHG is de afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Voor het verkrijgen van NHG betaal je bij het afsluiten kosten. In ruil daarvoor krijg je een garantie. Als je door bepaalde oorzaken de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kun je door de NHG een kwijtschelding krijgen van de restschulden na het verkopen van je huis met een verlies. Een bijkomend voordeel van NHG is een korting op de hypotheekrente.

Wat is een bankgarantie?

Pas bij de overdracht van het huis bij de notaris vindt de daadwerkelijke koop plaats, maar de koper verplicht zich al eerder tot de koop door het tekenen van een voorlopig koopcontract. Door bepaalde oorzaken kan het gebeuren dat de koop toch niet door kan gaan. In dat geval kan de koper een boete verschuldigd zijn. De bankgarantie is een zekerheid voor de verkopers. Met een bankgarantie staat de geldverstrekker garant voor het betalen van de boete mocht de koop toch niet doorgaan.

Wat houdt de bijleenregeling in?

Bij het verkopen van een huis blijft er vaak een overwaarde over. Dit is het bedrag dat je huis in de verkoop opbrengt minus de kosten en het aflossen van de hypotheek op het huis. Door de bijleenregeling wordt van je verwacht dat je de overwaarde uit een huis weer investeert in de volgende aan te kopen woning. Als je dat niet doet, is de verschuldigde hypotheekrente van je nieuwe woning niet volledig aftrekbaar van het inkomen.

Een bijtelling door het eigenwoningforfait

De betaalde hypotheekrente van je eigen woning is een aftrekpost. Een deel van de betaalde rente krijg je van de Belastingdienst terug. Het eigenwoningforfait zorgt juist voor een bijtelling. Dit verlaagt dus het fiscale voordeel. De bijtelling bedraagt voor de meeste huiseigenaren 0,35 procent van de WOZ-waarde van het huis.

Hypotheekakte en de akte van levering

Voor het kopen van een huis moet je naar de notaris. Het gaat vaak om twee transacties, namelijk het kopen van een huis en het regelen van de financiering. Het kopen van het huis regel je met de akte van levering. De verkopers dragen het huis over aan de kopers. Met de hypotheekakte wordt een hypotheek gevestigd op het huis. In deze akte wordt de lening gekoppeld aan het huis.

De rentevaste periode

Met de geldverstrekker spreek je een hypotheekrente af. Deze kun je voor een periode van bijvoorbeeld tien of twintig jaar vastzetten. Met een rentevaste periode van tien jaar sluit je een contract met de geldverstrekker waarin je afspreekt dat de rente voor een periode van tien jaar vast blijft staan. Een stijging van de hypotheekrente heb je vervolgens geen last meer van en van een rentedaling kun je niet meer profiteren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.