Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Genoeg geld sparen voor de studie van je kind(eren)

Hoe voorkom je een studieschuld voor je kind(eren)?

De kinderen laten studeren is tegenwoordig kostbaar. De meeste studenten hebben een lening nodig, tenzij je er als ouder voor kunt sparen.

Een studiefinanciering bestaat onder voorwaarden nog recht op, maar de meeste studenten zijn veroordeeld tot een studielening. Tijdens de studie bouwen ze flinke schulden op en zodra ze de arbeidsmarkt betreden moet er afgelost worden. De terugbetaalregeling is soepel, maar het terugbetalen moet wel gebeuren. Op deze manier hebben starters gelijk al een nadeel. Bijvoorbeeld het kopen van een huis wordt lastiger, want de bank houdt rekening met de nog terug te betalen schuld. Hoe kun je als ouders het leed verzachten?

Wat gaat de studie in totaal kosten?

Hierbij spelen de opleiding en het feit of de studenten thuis blijven wonen een grote rol. Alleen al het collegegeld komt boven de 2.000 euro uit voor één jaar. Daar komt nog voor duizenden euro’s per jaar aan studieboeken, materialen voor de opleiding en een laptop bij. Voor uitwonenden komen daar nog honderden euro’s per maand bovenop. De kosten worden niet alleen hoger door de maandelijkse huur en de kosten van de energierekening. Je moet ook rekening houden met verzekeringen, het kopen van een inboedel en het eten en drinken. In dat geval is het wel een bedrag van 1.000 tot 1.200 euro per maand extra. In totaal kan het voor één jaar oplopen van 17.500 tot zelfs 20.000 euro.

Hoe kun je een dergelijk vermogen opbouwen?

De meeste gezinnen kunnen niet iedere maand een hoog bedrag vrijmaken voor het onderhouden van een studerend kind, dus moet er vermogen opgebouwd worden. Dit gaat vele jaren in beslag nemen. Het gaat namelijk in totaal om grote bedragen. De spaarrente is vrijwel gelijk aan nul, daar kun je dus niet veel van verwachten. Een optie is om het geld bijeen te brengen door te beleggen, maar dat is natuurlijk niet zonder risico’s. Hoe pak je het aan?

Beleggen zonder kennis van zaken is te risicovol

Je kunt aandelen van bedrijven kopen, maar dat maakt het vermogen wel erg afhankelijk van de ontwikkeling binnen één of enkele bedrijven. Logischer is om te kiezen voor een beleggingsrekening waarin het geld wordt verspreid over meerdere bedrijven, sectoren, soorten beleggingen en gebieden in de wereld. Ook bij het kiezen van deze optie is het inwinnen van goed advies belangrijk. Je wilt namelijk niet teveel risico lopen. Het beleggen gaat altijd gepaard met een risico, maar het moet wel beheersbaar zijn. Hierbij geldt; hoe eerder je begint met het opzij zetten van geld hoe meer opties er zijn. Begin er dus op tijd mee.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.