Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Gebruik jij je particuliere auto zakelijk?

Wanneer biedt een particuliere autoverzekering geen dekking bij schade tijdens zakelijke ritten?

Ondernemers die hun auto willen gebruiken voor bijvoorbeeld het bezorgen van eten kunnen bedrogen uit komen. De verzekeraar biedt mogelijk geen dekking.

Een privéauto mag je niet altijd gebruiken voor je onderneming. Je mag een particulier verzekerde auto wel gebruiken voor het rijden naar kantoor, maar pas op met het zakelijk gebruiken van je personenauto. Je mag de particulier verzekerde auto niet gebruiken voor bijvoorbeeld het bezorgen van eten of voor het bezorgen van spullen aan je klanten. Mogelijk staat de verzekeraar waar de auto verzekerd is het wel toe, maar vraag het wel eerst na bij jouw adviseur. Het oneigenlijk gebruiken van een particulier verzekerde auto kan ervoor zorgen dat de verzekeraar bij schade geen dekking biedt.

Waarom mag je jouw particuliere auto niet gebruiken voor koeriersdiensten?

Het zakelijk gebruiken van een auto is niet verzekerd op de standaard personenautoverzekering. Dat komt doordat er andere risico’s zijn bij het zakelijk gebruiken van een auto. Auto’s die worden gebruikt voor het bezorgen van eten of voor koeriersdiensten hebben een grotere kans op schade. Bij dit soort autoritten zit er vaak een tijdsdruk op en er wordt vaak gereden in drukke gebieden. Het veelvuldig moeten parkeren en het zoeken van het juiste adres is ook niet zonder risico’s. De premies voor particuliere autoverzekeringen zijn hier niet op afgestemd.

Wat als er schade ontstaat tijdens zakelijk gebruik?

Als bij een schade blijkt dat de auto werd gebruikt voor zakelijke ritten, mag de verzekeraar de schadeclaim afwijzen. Of na het vergoeden van de schade van de tegenpartij, kan de verzekeraar de uitgekeerde schade weer op jou verhalen. De bewijslast voor het zakelijk gebruiken van de particuliere auto ligt bij de verzekeraar. Bij een omvangrijke aansprakelijkheidsschade kan het om schadelasten gaan van zelfs wel honderdduizenden euro’s. Pas dus op wat je doet.

Kiezen voor een autoverzekering afgestemd op het gebruik

Om onaangename verassingen bij schade te voorkomen, kun je beter kiezen voor een autoverzekering die is afgestemd op het gebruik van de auto. Niet alle verzekeraars zijn bereid om bijvoorbeeld lesauto’s en auto’s die worden gebruikt voor het bezorgen van spullen te verzekeren, maar er zijn vaak wel verzekeraars die mogelijkheden bieden.

Een zakelijke autoverzekering is ook beter afgestemd op ondernemers

De premie voor een zakelijke verzekering kun je in de boekhouding van de onderneming kwijt. Je kunt bijvoorbeeld ook de belettering op de auto en de inbouw in een bestelauto meeverzekeren in een zakelijke autoverzekering. Maar het grootste pluspunt is natuurlijk dat je goed verzekerd bent, zonder dat je het risico loopt dat je zelf hoge schadelasten betaalt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-07-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.