Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

In welke gevallen is het niet mogelijk om de hypotheek over te sluiten?

Het is mogelijk dat de kosten lager uitvallen als je jouw hypotheek oversluit. In welke gevallen kun je op problemen stuiten bij het oversluiten van een hypotheek?

Niet iedereen kan de hypotheek oversluiten. Deze groep blijft zitten met hoge lasten. Wat zijn de redenen voor het niet over kunnen sluiten?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je jouw hypotheek niet kunt oversluiten. Door de (nog steeds) lage hypotheekrentes van dit moment is dat erg jammer. Je kunt namelijk geen voordeel halen uit de lage rente en zodra jij de rentevaste periode moet verlengen is de rentestand mogelijk weer veel hoger. Wat zijn lastige omstandigheden bij het oversluiten?

Waarom is het oversluiten van je hypotheek interessant?

De belangrijkste reden is de lage hypotheekrente van dit moment. Je kunt de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten vanaf zo'n 4,1 procent. Door het oversluiten van je hypotheek sluit je een nieuwe lening af en wordt de huidige hypotheek door de nieuwe geldverstrekker afbetaald. Je bent wel een boeterente verschuldigd, maar als de voordelen groter zijn dan de nadelen, hoef je niet te schrikken van een boeterente.

Is het inkomen voldoende? 

Oversluiten betekent een nieuwe hypotheek afsluiten en de oude aflossen. De nieuwe geldverstrekker gaat eisen stellen aan de hoogte en de stabiliteit van het inkomen. De geldverstrekker moet er voldoende van overtuigd zijn dat je de hypotheeklasten nu en in de toekomst kunt betalen. Geldverstrekkers hanteren eigen acceptatienormen. Soms kan de ene geldverstrekker een aanvraag afwijzen terwijl een andere geldverstrekker daar graag 'ja' tegen zal zeggen. Er zijn dus verschillen.

Door schulden op je naam kan het oversluiten onmogelijk zijn

De nieuwe geldverstrekker is ook geïnteresseerd in de hoogte van de schulden op jouw naam. Dit doen ze om in te schatten of je maandelijks voldoende geld overhoudt om de hypotheeklasten te betalen. Voor inzicht hierin vragen ze informatie over jou op bij het BKR. Als je zogenaamde negatieve registraties op je naam hebt, kan het oversluiten van je hypotheek onmogelijk zijn.

Ook het pensioeninkomen kan roet in het eten gooien

Voor oudere huiseigenaren kan de geldverstrekker ook het pensioeninkomen meenemen in de beoordeling. Door een sterke daling van het inkomen na pensionering, kan het oversluiten soms ook niet lukken. Vanaf tien jaar voor de pensioendatum gaan geldverstrekkers rekening houden met het pensioeninkomen. Zit je nog minimaal 10 jaar voor je pensioendatum, dan speelt het pensoeninkomen geen rol.

Rentemiddeling als alternatief voor het oversluiten van je hypotheek

Met rentemiddeling gaat de geldverstrekker jouw huidige rentevaste periode vermengen met een nieuwe. Je stapt dan niet over naar een nieuwe geldgever, maar blijft bij jouw huidige geldgever. Ook die zal voor het aflossen een boete berekenen, maar zal die verrekenen met de nieuwe rente. Op die manier profiteer je dan toch van de lage hypotheekrentes van dit moment. Niet alle geldverstrekkers bieden deze optie overigens aan.

Vooral in de afgelopen maanden hebben veel huiseigenaren besloten om de hypotheek over te sluiten. Dat komt door de lage hypotheekrente en doordat de rente op dit moment weer stijgende is. Langer afwachten is dus waarschijnlijk niet verstandig.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.