Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Wat biedt een caravanverzekering en is deze verzekering verplicht?

Het verzekeren van je caravan is zeker een aanrader. Waarom is dat?

Ook met een caravan kun je in het verkeer schade veroorzaken aan anderen. Is een caravanverzekering daarom verplicht?

Het kopen van een caravan is een grote investering. Met een caravanverzekering kun je jouw investering verzekeren. Bij schade door bepaalde oorzaken vergoedt de verzekeraar de herstelkosten. Het verzekeren van jouw caravan is een aanrader, maar geen verplichting.

Waarom is er geen verzekeringsplicht voor een caravan?

Alle motorrijtuigen die zich op de openbare weg begeven zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit wordt ook wel de wettelijke aansprakelijkheid genoemd. Een caravan is geen motorrijtuig, dus bestaat de verplichting niet voor een caravan. Toch kun je hiermee wel schade aanrichten in het verkeer. De caravan kan bijvoorbeeld losschieten van de auto en auto’s die er achter rijden beschadigen. In dat soort gevallen kunnen de gedupeerden de verzekeraar die de trekkende auto heeft verzekerd aansprakelijk stellen voor de schade.

Wie draagt de schade veroorzaakt aan de caravan?

Door een ongeval kan ook de aan de auto gekoppelde caravan beschadigd raken. Deze schade kun je niet claimen op je eigen autoverzekering. Als de schade is veroorzaakt door de tegenpartij, kun je de schade aan de caravan wel claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Je kunt de schade aan de caravan niet verhalen op je eigen autoverzekering. Je kunt jezelf namelijk niet aansprakelijk stellen voor door jezelf veroorzaakte schade aan je eigen spullen.

Voegt een caravanverzekering iets toe?

De caravanverzekering biedt standaard een aantal dekkingen en bij sommige verzekeraars kun je ook nog kiezen voor aanvullende dekkingen zoals het verzekeren tegen hagelschade. De verzekering sluit je af om te voorkomen dat je na een brand, ontploffing of een inbraak zelf opdraait voor de schade. Ook het repatriëren van de caravan na een schade is meeverzekerd. Schade aan de inventaris kun je ook meeverzekeren. Bijvoorbeeld rondom het Gardameer komen er in vergelijking met Nederland vaak hagelbuien voor. Het meeverzekeren van hagelschade is vaak wel verstandig. Ook als je door corona binnen Nederland blijft, is het verzekeren tegen hagelschade slim om te doen.

Kun je onverzekerd met de caravan op vakantie?

Het kan natuurlijk, maar bij calamiteiten ben je erg blij met een caravanverzekering. Met een caravanverzekering kun je voorkomen dat je het geïnvesteerde bedrag kwijtraakt door een brand of door diefstal. Met de relatief goedkopere caravanverzekering bescherm je jezelf tegen financiële schade. Wij kunnen jou helpen aan een caravanverzekering die zo goed mogelijk bij jou en bij jouw caravan past, tegen een redelijke premie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-04-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.