Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Wie betaalt schade aan het huis door klussen?

Schade door een verbouwing van je huis bieden de inboedelverzekering en de opstalverzekering vaak geen dekking tegen. Wie betaalt de schade?

Bij het klussen aan je huis heb je een verhoogde kans op schade. Kun je de schade claimen op jouw woonverzekeringen of toch niet?

Door werkzaamheden in of aan je huis kun je een keer een foutje maken. Meestal loopt het wel met een sisser af, maar je kunt ook voor duizenden euro’s aan schade aan je huis of je inboedel aanrichten. Je eerste gedachte is misschien om de schade te claimen op de aansprakelijkheidsverzekering, maar daar kun je de schade niet op verhalen. Schades aan eigen bezittingen zijn namelijk niet verzekerd. Bij deze verzekering gaat het om schade die aan anderen is aangericht. Waar liggen misschien wel mogelijkheden?

Wat blijkt uit de polisvoorwaarden van de woonverzekering?

In de polisvoorwaarden is schade veroorzaakt door het verbouwen vaak uitgesloten. Verzekeraars weten namelijk dat er een grotere kans op schade is tijdens het verbouwen. Maar ook als schade door het verbouwen niet is uitgesloten, is het nog maar de vraag of de verzekeraar de schade gaat vergoeden. De verzekeraar keert schade namelijk uit als het is veroorzaakt door bepaalde oorzaken. Schade door brand, inbraak en storm is bijvoorbeeld verzekerd. Schade door een verbouwing is niet een van de opgesomde schade oorzaken. Bij de allrisk woonverzekering kan de situatie anders liggen.

Welke woonverzekering spreek je aan?

Onder de noemer woonverzekering vallen meerdere verzekeringen. De belangrijkste zijn de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Het huis en alles wat vastgenageld zit aan het huis is verzekerd in de opstalverzekering. Bezittingen die niet vastzitten aan het huis zijn meestal verzekerd in de inboedelverzekering. Een keuken is dus verzekerd in de opstalverzekering en een verplaatsbare keukentafel in de inboedelverzekering.

De dekking is ruimer in de allrisk woonverzekering

De meeste verzekeraars bieden de extra uitgebreide inboedel- en opstalverzekering aan. Zoals de naam al zegt bieden deze verzekeringsvormen een ruime dekking, maar het kan nog ruimer. De allrisk woonverzekering keert bijvoorbeeld ook uit bij schade aan de inboedel die is veroorzaakt door de eigenaar van het huis zelf. Het laten vallen van een blik verf op de nieuwe houten vloer door de eigenaar van het huis is verzekerd. Maar bij verbouwen is deze verzekering ook niet de oplossing. De meeste verzekeraars sluiten schade die is ontstaan door het verbouwen uit.

Wat als de aannemer de schade veroorzaakt?

Door het uitbesteden van de klus leg je ook de verantwoordelijkheid bij de ander neer. Bij schade door de aannemer, draagt hij of zij ook de schadelasten. Normaal gesproken is de aannemer tegen dit soort schades verzekerd. Wat nu als een vriend je bij het klussen helpt en schade veroorzaakt aan jouw huis? In dat geval is er sprake van een vriendendienst. De schade kan de veroorzaker claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, maar er zijn uitzonderingen. Schade door een vriendendienst kan weer uitgesloten zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.