Zakelijk - Bankieren/Geld lenen

Zakelijk - Bankieren/Geld lenen


Als je een eigen bedrijf wilt beginnen dan is meestal een  startkapitaal nodig. Ook voor de meeste uitbreidingen is kapitaal nodig.
Alhoewel sommige bedrijven voldoende eigen kapitaal hebben is het voor vele anderen noodzakelijk een bedrijfsfinanciering te zoeken.

Een zakelijke financiering is niet altijd eenvoudig te krijgen. Je vraagt iemand anders om geld in jouw bedrijf te investeren.
Die andere persoon zal hier iets voor terug willen zien. In de simpelste vorm betaal je periodiek rente.

Naarmate het risico hoger wordt zal een investeerder meer rente willen hebben en wordt je lening duurder.
Het is dan ook belangrijk om investeerders te zoeken die vertrouwen hebben in uw branche/bedrijf/persoon en te zorgen dat u een zo compleet mogelijk ondernemingsplan maakt om je investeerders te laten zien dat het risico verantwoord is.

Van wie ga je zakelijk lenen?
Er zijn vele manieren om zakelijk te lenen en er zijn ontelbare constructies en voorwaarden. Als we proberen de materie simpel te houden en gewoon eens bij de meest voor de hand liggende partijen beginnen, dan kun je denken aan:

De bank
We hebben allemaal een huisbankier bij wie we kunnen informeren naar een zakelijke lening. De vorm kan varieren van een langlopend krediet tot een doorlopend krediet dat je kan aanspreken als het nodig is.

Familie en Vrienden
Als jij een breed netwerk hebt en een goede band met je familie kun je ook overwegen om van familie en vrienden te lenen. Maak in ieder geval goede afspraken zodat je contact goed blijft, ook als het mis gaat. Houdt ook rekening met eventuele belastingvoordelen. Dit wordt ook wel crowfunden genoemd.

Informele Geldschieters
Er zijn mensen en bedrijven die bereid zijn hun kapitaal te investeren in andere ondernemers.
Bijvoorbeeld omdat ze zelf ondernemer zijn geweest en het gewoonweg leuk vinden om betrokken te blijven zonder dat ze zelf al het werk moeten verrichten.
Perfecte investeerders die regelmatig ook een geweldig netwerk hebben en vol zitten met goede ideeen.

Een hele aparte categorie zijn hypotheken voor ondernemers die een eigen huis willen kopen. Veel ondernemers hebben onzekere inkomsten en daardoor heb je ook een hypotheek nodig die daar zoveel mogelijk rekening mee houdt.

Maak een goede planning
Als je geld gaat lenen, zorg dan dat je precies weet waarvoor je het geld gaat gebruiken, wat het kost en wat het op gaat leveren. Je kan bijvoorbeeld geld lenen voor een uitbreiding, maar ook om het hoofd boven water te houden.
Als je leent om financiele gaten te dichten, is er dan een plan om het geld terug te betalen of ben je eigenlijk bezig met het uitstellen van je faillisement?

Als je zakelijk gaat lenen betaal je rente. Zorg dus dat de verwachte opbrengst hoger is dan die rente. Als je weet wat je met het geld gaat doen dan kun je inschatten wat het gaat opleveren en kun je een inschatting maken of het een zinvolle lening is.

Bij een goede planning past een goed ondernemingsplan. Besteedt dus de nodige aandacht aan je ondernemingsplan. Natuurlijk begint dat met de financiele paragraaf, waarin staat wat de verwachte omzet en kosten zullen zijn. Daarnaast is het belangrijk een toekomstvisie op te schrijven en na te denken hoe jouw bedrijf zijn positie gaat behouden of versterken.

Investeerders kijken namelijk niet alleen naar het financiele plaatje maar ook naar jou en je bedrijf.
Ben jij een passievolle ondernemer die vertrouwen wekt?
Dan heb je waarschijnlijk je kansen al flink vergroot.

Ondernemershypotheek
Lenen doe je niet alleen voor je eigen bedrijf. Als je een huis wilt kopen zul je ook een hypotheek nodig hebben. Dit kan best lastig zijn als je een zelfstandige ondernemer bent. Zorg dan dat je leent bij een bedrijf dat zich specialiseert in hypotheken voor ondernemers.

Ontwikkelingen zakelijke financieringen
Lat ligt steeds hoger
Banken leggen de lat steeds hoger voor ondernemers die een zakelijke financiering willen aantrekken. Er wordt steeds meer van de ondernemer verlangd.
De banken willen tegenwoordig het liefst een kant en klaar ondernemingsplan zien dat volledig is gedocumenteerd.
Dit heeft twee oorzaken; 
    De bank wil efficiënter gaan werken en probeert haar analysewerk te versnellen door veel informatie van de ondernemer te vragen.
    Daarnaast willen de banken een steeds betere risico-inschatting kunnen maken.
Momenteel wordt een financieringsaanvraag vaak door de ondernemer in samenwerking met de adviseur opgesteld.
Ook zijn er veel ondernemers die zonder begeleiding het traject doorlopen.

Adviseurs beperken zich over het algemeen tot een financiële onderbouwing van uw investeringsplannen zonder daarbij goed de achtergrond van uw (voorgenomen) bedrijfsactiviteiteninzichtelijk te maken.
Vaak heeft de bank dan aanvullende vragen over onderliggende kwesties en kan ze niet zo snel  een beslissing nemen.
Dit vertraagt het proces en onze ervaring is dat het hierdoor moeilijker wordt om de juiste financiering aan te trekken.

Bankspecialisten
De specialisten van zakenkrediet zijn allen afkomstig uit het bankwezen en weten precies welke informatie een bank op haar bureau wil hebben op basis waarvan ze een snelle een goede afweging kunnen maken.
Hierdoor wordt tijd bespaard bij de ondernemer, de accountant en de bank.

Onafhankelijk
Zakenkrediet is een volstrekt onafhankelijk organisatie en heeft contacten met alle bankinstellingen die zakelijke financieringen verstrekken. Al deze instellingen hebben haar specifieke kwaliteiten en mogelijkheden.

Problematiek bij kleinere financieringsaanvragen
De wat kleinere zakelijke financieringsaanvragen (lager dan bijvoorbeeld € 500.000,=) worden bij vrijwel alle bankinstellingen niet meer behandeld door een persoonlijke accountmanager, maar door een team dat staat opgesteld voor de “kleinere” bedrijven.
Het doel van de bankiers is om deze financieringsaanvragen zo veel mogelijk op een standaard manier te verwerken.
Onze ervaring is ook dat bij kleinere aanvragen maatwerk vaak gepast is.
Door onze tussenkomst kan dan maatwerk geleverd worden.


Ondernemersplan:

Zie:     http://www.easystart.nl