Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Zzp'er - Wat kun je doen als je arbeidsongeschikt raakt?

Ben jij zzp’er? De meeste zzp’ers hebben niets geregeld voor als ze arbeidsongeschikt raken. Jij wel?

Arbeidsongeschiktheid ga je niet vanuit, maar het kan je wel overkomen. Volgens onderzoek wil een kwart van de arbeidsongeschikte zzp’ers hun huis verkopen als oplossing.

Software leverancier Omniplan heeft onderzoek gedaan naar hoe zzp’ers denken over arbeidsongeschiktheid en de kans hierop. Ongeveer 72 procent van de ondervraagden gaat ervan uit dat ze niet arbeidsongeschikt raken en de kans op blijvende arbeidsongeschiktheid is natuurlijk ook klein. Hoe denken de ondervraagde zzp’ers het risico te ondervangen als het ze wel overkomt?

51 procent van de zzp’ers heeft geen financieel vangnet

De meeste zzp’ers houden geen rekening met het tijdelijk of nooit meer kunnen werken door arbeidsongeschiktheid. Ze hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, doen niet mee aan een broodfonds en zorgen ook niet op een andere manier voor een vangnet in geval van financiële nood. Dit doet een deel niet omdat het financieel niet haalbaar is, maar er zullen ook zzp'ers zijn die er van overtuigd zijn dat ze niet in de situatie terechtkomen waarin het nodig is.

Vooral jonge zzp’ers zijn niet goed op de hoogte 

53 procent van de zzp’ers tot dertig jaar geeft aan dat ze niet goed op de hoogte zijn van de financiële gevolgen van het arbeidsongeschikt raken. De meerderheid gaat er zelfs vanuit dat er geen mogelijkheid is om arbeidsongeschikt te raken. De meeste zzp’ers in deze groep heeft niets geregeld en heeft ook geen geld achter de hand voor dat doel.

Een op de vijf geeft aan advies te willen

Slechts 21 procent geeft aan persoonlijke hulp te willen voor een goed onderbouwd advies. Door de coronacrisis hebben zzp’ers een lastige tijd achter de rug en dus wordt het goed regelen van de zaken nog verder vooruit geschoven, maar verstandig is het niet. Vooral in economisch slechtere tijden is het verliezen van het inkomen door arbeidsongeschiktheid nog gevaarlijker. Het vinden van een baan in een sector waarin de zzp’ers nog wel kunnen werken wordt namelijk lastiger.

Startende ondernemers hebben meer behoefte aan hulp

Direct na het starten van de onderneming moet er het nodige aan verzekeringen afgesloten worden. In deze fase staan zzp’ers wel open voor advies en ondersteuning. Bijna de helft van de jonge ondernemers staat open voor hulp. Zeker bij het starten van de onderneming is het belangrijk om de noodzakelijke verzekeringen gelijk af te sluiten. Bepaalde verzekeringen zijn namelijk onmisbaar.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.