Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Op hoeveel AOW heb je recht?

Vanaf je pensioendatum ontvang je AOW, maar waar heb je eigenlijk recht op?

Voor ondernemers met een pensioentekort is de AOW van groot belang. Waar heb je recht op vanaf de pensioendatum?

Het pensioen wordt vaak gezien als een probleem voor de toekomst, maar dat is het niet. Het duurt mogelijk nog lang tot je met pensioen kunt, maar een goed pensioen bouw je gedurende jouw carrière op. Na je zestigste nog proberen om een pensioentekort op te vangen wordt waarschijnlijk te kostbaar. De AOW vormt een goede basis voor een goed verzorgde oudedag.

Hoeveel AOW heb je recht op?

Je kunt niet in de toekomst kijken, dus je weet niet hoe hoog de AOW-uitkering in de toekomst is, maar je kunt wel uit gaan van de huidige bedragen. De hoogte van het bedrag verschilt. Een alleenstaande ontvangt bruto 1.334,94 euro. Partners hebben ieder recht op 914,15 euro bruto. Als een van de beide partners veel jonger is, kan de AOW lager zijn dan vooraf ingeschat. In het verleden werd de oudere partner gecompenseerd voor het tekort met een AOW-toeslag. Bestaande toeslagen blijven, maar er worden geen nieuwe meer verstrekt. Partners met een groot leeftijdsverschil moeten hier in de toekomst rekening mee houden.

De AOW-uitkering stijgt

Periodiek wordt de hoogte van de AOW-uitkering bijgesteld aan de hand van de inflatie. Hierdoor kun je rekening houden met een stijgende uitkering. Zo wordt geprobeerd om de koopkracht van gepensioneerden stabiel te houden, maar het blijft gebaseerd op het bestaansminimum.

Tijdelijk in het buitenland gewoond?

Pensioengerechtigden die tot de pensioendatum tijdelijk in het buitenland hebben gewoond kunnen een korting krijgen op de AOW-uitkering. Als je bijvoorbeeld vijf jaar niet in Nederland woonde, krijg je na jouw pensionering een tien procent lagere uitkering. Je kunt tijdens de periode dat je in het buitenland woont de opbouw vrijwillig voortzetten, maar dat wordt vaak vergeten. Door de korting op de AOW pakt het inkomen na pensionering nog lager uit. Een volledige AOW-uitkering bouw je op in de vijftig jaren voor jouw pensioendatum.

Verdiep je in het inkomen na jouw pensionering

Twintigers en dertigers zitten nog erg ver van de pensioendatum af. Vooral starters op de arbeidsmarkt hebben eerst wel andere prioriteiten dan de pensioenopbouw, en dat is ook wel logisch, maar zodra de mogelijkheid er is doe je er verstandig aan om toch alvast met je pensioen bezig te zijn. Ondernemers die geen aanvullend pensioen opbouwen hoeven niet gelijk honderden euro’s per maand opzij te zetten, maar alvast beginnen voorkomt dat op latere leeftijd maandelijks grote bedragen gereserveerd moeten worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-08-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.