Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Bv of een eenmanszaak - Wat is de beste keuze?

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een bv? Wat is de slimste keuze?

Het kan voor de toekomst een groot verschil maken of je kiest voor een bv of een eenmanszaak. Vooral bij een faillissement zijn de verschillen groot.

Voor startende ondernemers is het kiezen voor een eenmanszaak een logische keuze. Toch wil dit nog niet zeggen dat het kiezen voor een bv niet verstandiger is. Bij twijfel kun je in gesprek gaan met de KVK, maar we kunnen al veel duidelijk maken door het uitleggen van de verschillen tussen de twee rechtsvormen.

Wat houdt een eenmanszaak in?

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm onder starters. Dat komt vooral doordat je zeer laagdrempelig een eenmanszaak kunt beginnen. Je gaat naar de KVK en na het inschrijven kun je al beginnen. De inschrijfkosten zijn laag. Voor het inschrijven in het handelsregister bedragen de kosten namelijk maar 51,95 euro.

Interessant?

Als eenmanszaak heb je direct al recht op interessante aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. En dat scheelt je als beginnend ondernemer gelijk al heel wat lasten.
Maar er staat wel een nadeel tegenover: je bent privé aan te spreken voor schulden die binnen de eenmanszaak ontstaan. Want als privé-persoon sta je daar als het ware 'borg' voor.

Kiezen voor een bv

De belangrijkste reden voor het kiezen van een bv is dan ook het beschermen van het vermogen van de ondernemer zelf. Voor schulden die ontstaan zijn binnen een bv is de eigenaar van die bv (anders dan bij de eenmanszaak dus) normaal gesproken niet privé aan te spreken.
Er is ook nog een financiële reden voor het kiezen voor een bv: want bij hoge winsten pakt een bv in vergelijking met een eenmanszaak vaak gunstiger uit. Het omslagpunt ligt globaal bij 150.000 euro winst. Vanaf die grens is het interessanter om als bv te opereren. 

Je kunt later je keuze herzien

Starters kiezen meestal voor de eenmanszaak, maar het is geen keuze voor het leven. Als het goed gaat met de onderneming kan alsnog worden gekozen voor een bv. Hier zitten uiteraard wel administratieve processen achter die je door moet worstelen. Bij het omzetten van de rechtsvorm kun je de hulp inschakelen van een accountant.

Voor het oprichten van een bv moet je naar de notaris

Tot 2012 moest je een startkapitaal beschikbaar hebben voor het oprichten van een bv, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Je moet wel rekening houden met de notariskosten. Deze bedragen ongeveer 400 tot 800 euro.

Laat je goed adviseren voordat je een keuze maakt

Het kiezen van de meest geschikte rechtsvorm is van veel factoren afhankelijk. Je kunt hier advies over inwinnen bij de KVK, maar je kunt ook een afspraak maken met de accountant of de boekhouder. Voor een advies op maat kan een afspraak met een notaris ook veel duidelijk maken. Ga in ieder geval niet over één nacht ijs en laat je eerst goed adviseren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.