Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Kun je een hypotheek afsluiten zonder overlijdensrisicoverzekering?

Waarom moet je naast de hypotheek wel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Tegenwoordig hoef je bij het afsluiten van een NHG-hypotheek geen overlijdensrisicoverzekering meer af te sluiten. Maar is het ook verstandig of juist niet? 

Tot en met 2017 moest je voor een hypotheek met NHG voor het hypotheekbedrag boven de 80 procent van de waarde van het huis een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dus kocht je een huis van 200.000 euro, dan werd minimaal het hypotheekbedrag boven de 160.000 euro afgedekt met een overlijdensrisicoverzekering. Deze plicht bestaat niet meer, maar deze verzekering niet afsluiten kan grote financiële gevolgen hebben bij het overlijden van een van de huiseigenaren.

Wat maakt de overlijdensrisicoverzekering belangrijk?

Een gezin koopt een huis op basis van het inkomen van beide partners. Na het overlijden van een van de twee kunnen de achterblijvers de hypotheeklasten waarschijnlijk niet meer dragen. Er valt immers een inkomen weg. Met de uitkering uit een eventuele overlijdensrisicoverzekering kan de hypotheek volledig of deels afbetaald worden. Met een goed op de situatie afgestemde overlijdensrisicoverzekering kunnen de achterblijvers in het huis blijven wonen.

Het niet verzekeren is vaak onverantwoord

De overlijdensrisicoverzekering is misschien niet verplicht, maar het niet verzekeren van het risico kan een ramp zijn bij jouw overlijden. Het overlijden is emotioneel zwaar om te verwerken. Je wilt niet dat daar ook nog zorgen om geld bij kunnen komen. Het niet verzekeren van het overlijdensrisico betekent vaak dat de nabestaanden, de gezinsleden, niet in het huis kunnen blijven wonen. Het is namelijk nog maar de vraag of de nabestaanden de maandlasten voor het huis op kunnen brengen.

Niet verplicht, maar wel verstandig?

Voor het krijgen van een hypotheek moet je bepaalde garanties afgeven aan de bank. De overlijdensrisicoverzekering biedt zekerheid voor de bank dat ze niet in de situatie terecht komen dat ze het uitgeleende bedrag niet weer terug zullen zien na overlijden van een huiseigenaar. Als de bank aangeeft dat het verzekeren niet verplicht is, bedoelen ze niet dat het voor de achterblijvers niet nodig is. Het wel of niet verplichten om de overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is gericht op de risico’s voor de bank. Aan de hypotheekadviseur de taak om de risico’s voor de huiseigenaren (en de nabestaanden) in te schatten.

De overlijdensrisicoverzekering is relatief goedkoop

Een 35-jarige kan een bedrag van 100.000 euro verzekeren voor een premie minder dan 10 euro per maand. Alleen bij het afsluiten maak je ook nog kosten, maar het blijft een goedkope manier om nabestaanden goed verzorgd achter te laten na het overlijden. Hoe hoog het verzekerd bedrag moet zijn hangt af van de persoonlijke situatie. Misschien is het zelfs verstandig om een bedrag te verzekeren dat nog boven het hypotheekbedrag ligt. In dat geval kunnen de nabestaanden met de uitkering uit de verzekering de hypotheek aflossen en ook nog een bedrag overhouden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.