Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Is alleen de uitvaartverzekering voldoende?

Bij overlijden kan jouw gezin het financieel lastig krijgen. Een overlijdensrisicoverzekering biedt uitkomst.

Bij het verzekeren van het risico van het overlijden gaat de eerste gedachte waarschijnlijk uit naar een uitvaartverzekering. Maar de overlijdensrisicoverzekering is eigenlijk veel belangrijker. 

De uitvaartverzekering keert uit bij overlijden van de verzekerde. Deze verzekering is bedoeld voor het financieren van de uitvaart. Met een goede uitvaartverzekering worden de kosten van de uitvaart volledig betaald en krijgen de nabestaanden achteraf geen nota meer. Deze verzekering is zeker belangrijk, maar de noodzaak van een overlijdensrisicoverzekering is misschien nog wel groter.

Wanneer keert de overlijdensrisicoverzekering uit?

De overlijdensrisicoverzekering keert uit bij het overlijden van de verzekerde. Het verschil met de uitvaartverzekering is dat de overlijdensrisicoverzekering uitsluitend uitkeert bij overlijden voor de einddatum van de verzekering. De uitvaartverzekering heeft geen einddatum. Door de onzekerheid over de uitkering is de overlijdensrisicoverzekering in vergelijking met de uitvaartverzekering veel goedkoper. 

Wat maakt de overlijdensrisicoverzekering zo belangrijk? 

Bij overlijden van een partner ontstaat er vaak een financieel probleem. Een inkomen valt weg en de vaste lasten en de overige uitgaven zijn afgestemd op twee inkomens. Hierdoor kan de rest van het gezin na het overlijden genoodzaakt zijn om drastisch te snijden in de uitgaven. Dit kan betekenen de huidige woning verkopen of op zoek gaan naar een goedkoper huurhuis. Huiseigenaren hebben als voordeel dat er vaak een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek gekoppeld is. Deze zorgt voor een (gedeeltelijke) aflossing van de hypotheekschuld. 

Mogelijk hebben de nabestaanden recht op een nabestaandenpensioen

Vanuit het sociaal stelsel kan er het recht bestaan op een uitkering in de vorm van de Anw. Er gelden wel voorwaarden. De achtergebleven partner heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt en de kinderen moeten nog geen 18 jaar oud zijn of de achtergebleven partner is minimaal voor 45 procent arbeidsongeschikt. In pensioenregelingen zit vaak ook een nabestaandenpensioen verwerkt. Na het overlijden hebben de partner en eventueel ook de kinderen recht op een periodieke uitkering. Een goed nabestaandenpensioen kan een overlijdensrisicoverzekering deels vervangen. Met de nabestaandenuitkering houd je in ieder geval rekening bij het bepalen van het verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering.

De overlijdensrisicoverzekering vervangt de uitvaartverzekering niet

Deze verzekeringen kunnen goed naast elkaar lopen, omdat ze beide een ander doel hebben. De overlijdensrisicoverzekering is vooral bedoeld om de financiële gevolgen van het te vroeg overlijden op te vangen. De verzekering heeft bijvoorbeeld een eindleeftijd van 75 jaar. Bij het bereiken van deze leeftijd stopt de overlijdensrisicoverzekering zonder een uitkering. Bij overlijden na je 75e heb je dus niets aan deze verzekering. De uitvaartverzekering loopt levenslang. De premiebetaling kan wel een einddatum hebben, maar de verzekering zelf niet. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.