Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  077-4669050

Tips om personeel beter vast te houden

Heb je er moeite mee om werknemers vast te houden in jouw onderneming? Haal dan voordeel uit onze tips.

Het vinden van personeel is lastig. De beste remedie tegen dit probleem is goed personeel vasthouden. Hoe kun je de kans op vertrekkende werknemers verkleinen? 

Door de krapte op de arbeidsmarkt kun je ook sneller werknemers kwijtraken. Andere werkgevers kapen namelijk vooral goede werknemers weg. Het loondienstverband opzeggen kan met in achtneming van de opzegtermijn. Daar kun je als werkgever verder weinig tegen doen. Je kunt de kans op een opzegging wel beïnvloeden met onze tips.

Tip #1 – Goede secundaire arbeidsvoorwaarden maken het verschil

Een goed inkomen is een goede basis, maar met secundaire arbeidsvoorwaarden kun je ook nog een groot verschil maken. Dit geldt zowel voor het aantrekken van personeel als voor het vasthouden van personeel. Een interessante secundaire arbeidsvoorwaarde voor jonge werknemers is bijvoorbeeld een telefoon van de zaak of een goede betaling van overuren. Een pensioenopbouw is vooral voor oudere werknemers interessant. Voor jongeren zou dat ook belangrijk moeten zijn, maar zij zullen meer prijs stellen op andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Tip #2 – Maak duidelijke afspraken over toekomstverwachtingen

Met jouw bedrijf heb je een toekomstvisie. Deze visie kun je delen met de werknemers. Door het een gezamenlijk doel te maken zullen werknemers ook meer de focus op de toekomst leggen. Bij het doorgroeien van de onderneming kun je ook de werknemers meenemen in deze groei. Dit zorgt weer voor extra motivatie om doelen te behalen.

Tip #3 – Zorg voor cursussen en opleidingen

Cursussen en opleidingen zijn voor iedereen belangrijk. Een verdere verdieping in het eigen vakgebied komt de persoonlijke ontwikkeling en de bekwaamheid ten goede. Goede opleidingsmogelijkheden zijn voor werknemers een reden om geen overstap te maken naar een ander bedrijf.

Tip #4 – Geef korting op eigen producten en diensten

Een secundaire arbeidsvoorwaarde die je weinig kost is het weggeven van een leuke korting op de eigen producten of diensten. Je kunt de korting zo afstemmen dat je er nog wel geld aan overhoudt.

Tip #5 – Ga geregeld het gesprek aan met de werknemers

Neem in ieder geval een paar keer per jaar de tijd voor een inhoudelijk en persoonlijk gesprek. Op deze manier kom je er snel achter wat er speelt bij de personeelsleden. Ook kun je gelijk bespreken wat er goed loopt en wat juist niet. Zo kun je frustraties signaleren en daarna ook nog verhelpen. Dit zorgt voor een lager ziekteverzuim.

Tip #6 – Bied een vast contract aan

De arbeidsmarkt is flexibel. Er worden weinig vaste contracten weggegeven. Werknemers hechten vaak juist aan een vast contract. Een doorlopende arbeidsovereenkomst zeggen ze minder snel op in vergelijking met een tijdelijk contract. Hier kun je als werkgever natuurlijk op inspringen en de goede mensen voor een langere tijd koppelen aan jouw bedrijf.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.