Samenwoners mogelijk dupe van nieuwe fiscale regels

23-08-2010

Het leek erop dat een simpele keus voor fiscaal partnerschap bij de aangifte 2010 voldoende was om ook in latere jaren door de Belastingdienst als fiscale partners gezien te worden.

Nu blijkt dat mensen vanaf 2011 alleen elkaars fiscale partner zijn, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen:

- Getrouwde personen zijn altijd elkaars fiscale partner

- Personen met een bij de burgerlijke stand geregistreerd partnerschap zijn altijd elkaars fiscale partner

- Woont u samen, dan bent u in de volgende gevallen fiscale partners:

- u hebt samen een kind

- de ene partner heeft het kind van de andere partner erkend

- u woont samen in een woning waarvan u beiden de eigenaar bent

- u hebt uw huisgenoot aangewezen als gerechtigde tot het partnerpensioen

- u hebt een notarieel samenlevingscontract

Kiezen

Er gaan dus vaste regels voor fiscaal partnerschap gelden. Voldoet u aan deze regels dan ziet de Belastingdienst u als fiscale partners. Het ene jaar kiezen voor fiscaal partnerschap en het andere jaar niet, zoals ongehuwden tot nu toe konden doen, dus niet meer mogelijk.

Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kunt u, al woont u al jaren samen, niet simpel kiezen voor fiscaal partnerschap. U moet naar de notaris voor een samenlevingsovereenkomst omdat dat de makkelijkste weg is om door de fiscus gezien te worden als fiscaal partners. Dit zal tussen de €300 en €500 kosten.

Voordeel

Fiscaal partnerschap is voor de meeste mensen voordelig. Neem de algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie) die kan oplopen tot bijna €2000 wanneer maar één van de partners een inkomen heeft. Ook bij aftrekposten als de hypotheekrente kan fiscaal partnerschap een voordeel zijn omdat dit afgetrokken kan worden bij de partner met het hoogste salaris en dus het meeste belastingvoordeel.

 
« Terug naar nieuwsoverzicht